top of page

Köpekler Üşür Mü? Köpeklerin Kış Bakımı Rehberi

Kış geldi. Hava soğuk, yağışlı ve yer yer karlı. Şimdi hayatımızı paylaştığınız köpekleri ya da destek olduğumuz evsiz köpekleri soğuk kış aylarında güvende tutmaya hazırlanmanın zamanı geldi.


Köpekler Üşür Mü? Hava Köpekler İçin Ne Kadar Soğuk?

NOT: Bu bölümü hazırlamamızın asıl nedeni, severek takip ettiğimiz bir köpek davranışı uzmanınca, bu konuya kafa yormanın ya da bu konuda onlar için üzülmenin anlamsız olduğunun açıklandığı bir videonun yayınlanmış olmasıdır.

Bunu açıklarken verilen bilgiler elbette doğruydu ancak ifade şeklindeki bazı eksiklerin varlığının, muhtemelen bu sırada tahmin edilmemiş bazı istenmeyen genellemelere ve tutumlara yol açması bizler için endişe verici oldu.


Köpeklerin; vücut ısıların bizden yüksek olması (38,5 derece) ve kalbinin dakikada 90 kez atması, saatte yaklaşık 4000 litre sıcak kanın vücutlarında dolaşması, kürkleri ve ter bezinden yoksun deri yapıları gibi nedenlerle, çıplak olarak dışarda kalmış bir insana göre soğuğa karşı oldukça dayanıklı, sıcağa karşı da bir o kadar dayanıksız oldukları bir gerçek.


Ama bu noktada birçok değişken de mevcut.

  • Kürk tipi,

  • Kürk rengi,

  • Beden,

  • Ağırlık,

  • Genetik yatkınlıklar,

  • Yaş,

  • Rüzgar olup olmaması

  • Islak olup olmaması

  • Mevcut bir kar ya da yağmurun olup olmaması ve hangisinin olduğu

  • Güneş ışığını kısıtlayan bulut örtüsü olmaması gibi faktörler köpeklerin soğuğa karşı dayanıklılığını önemli ölçüde etkilemektedir.


Alaska Kurtlarını, Sibirya kurtlarını, Newfoundlands ve Bernese Dağ Köpeklerini düşünün. Boyutları ve katmanlı tüy yapıları, onları soğuk hava koşullarından korumaya yardımcı olur, ancak hava diğer türler için ne kadar soğuk?

  • Hava 7 derecenin altına düşmeye başladığında, hava koşullarının köpekler, özellikle de tek katmanlı tüy yapısı olanlar, kısa tüylüler, küçük ırklar, yaşlı köpekler, sağlık sorunları olanlar ya da yetersiz beslenenler üzerindeki olumsuz etkileri görülmeye başlanır.

  • 0 derecenin altındaki havalarda ise titreme, kaygı, hareket etme isteğinde azalma, gerginlik ve genel halsizlik belirtilerine gerçekten dikkat etmeye başlamanız gerekir.

  • Sıcaklık -6 derecenin altına düştüğünde ise hipotermi ve donma tehlikesi ortaya çıkıyor.


Peki hayatımızı paylaştığımız köpekleri ya da destek olduğumuz evsiz köpekleri soğuk kış aylarında nasıl güvende tutabiliriz?


A. EVDEKİ KÖPEKLERİ SOĞUKTAN KORUMA YOLLARI:

1. Evdeyken Aktif Olmalarını Sağlamak

10-15 dakika süren bir oyun, hem ihtiyaçlarını gidermesi için vücudunun hazırlanmasına hem de dışarı çıkmaya motive olmasına katkı sağlayacaktır.


2. Beslenme Düzenini Güncelleyin

  • Köpeğinizi kışın ne kadar beslemeniz gerektiği büyük ölçüde köpeğe bağlıdır. Kış boyunca dışarıda aktif mi veya başka sportif aktivitelerle meşgul oluyor mu? Bu durumda, ısınmak için kullandıkları ekstra enerjiye ayak uydurabilmek için bu sezon fazladan birkaç kaloriye ihtiyaçları olabilir. Öte yandan, eğer köpeğiniz kışın daha hareketsizse, yatağında uzun uzun yatmayı ya da yanınıza gelip size sarılmayı tercih ediyorsa, aslında kışın daha az kaloriye ihtiyaç duyabilir. 

Köpeğinizin genel rutini değiştiyse ve beslenme değişikliğinden emin değilseniz güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekime danışınız.

  • Tıpkı bizler gibi köpekler de de soğuk kış aylarında hastalıklara karşı daha korumasız olabilirler. Bu nedenle hem bağışıklık tepkilerini güçlendirmek hem de köpeğinizin hasta olup olmadığını nasıl anlayacağınızı öğrenmek önemlidir.

Köpeğinizin genel durumunda şüphenizi çeken bir durum varsa güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekime danışınız.


3. Kışa Özel Tehlikelere karşı Dikkatli Olun

Yazın sıcak asfaltın risk oluşturduğu patilerini, kışın da kışa özel tehlikeler bekleyebilir.

  • Örneğin tuz ve diğer buz eritici kimyasallar hayatınızdaki patili birey için çok tehlikelidir. Buzu ve karı eritmek ve yeniden donmasını önlemek için kullanılan tuz türleri (tipik olarak kalsiyum veya sodyum klorür) hassas patilere oldukça zararlıdır. Karlı bir bölgede yaşıyorsanız köpek patikleriyle köpeğinizin patilerini koruyabilirsiniz.

  • Ek olarak, köpeğinizi antifriz veya diğer zararlı kimyasallarla karşılaşabileceği araba yollarından ve otoparklarından uzak tutun. Antifriz tatlıdır ve köpekler onu yalayabilirler. Antifriz son derece zehirlidir ve ölümcül olabilir.

  • Yürüyüşten geldikten hemen sonra, kışın kurutucu etkisine engel olmak adına patilerini yeni doğan bir bebek için de uygun olacak kadar ılık suyla yıkayın. Parmak aralarını da yıkadığınıza emin olun. Temiz bir havluyla patilerini kurulayın. Dışarıda ıslandıysa başka bir temiz havluyla vücudunu, karnını ve bacak içlerini kurulayın.

  • Yürüşten geldikten sonra yeni doğan bir bebek için de uygun olacak kadar ılık su içmesi için onu teşvik edin. Köpekler akan suyu içmeyi severler. Patisini yıkarken suyu biraz daha kısıp içmesine izin verebilirsiniz.

4. Arabada Gözetimsiz Bırakmayın:

Nasıl ki yaz aylarında arabalar ölümcül derecede ısınabiliyorsa, soğuk havalarda da sıcaklıklar çok hızlı düşebiliyor. Köpeğinizi uzun süre arabada bırakmak yerine daima yanınıza alın.


5. Köpek Artriti:

Tıpkı insanlar gibi yaşlı köpeklerde de sıklıkla artrit görülür. Soğuk havalarda artrit daha belirgindir. Eklemler sertleşir ve hareket kabiliyeti kısıtlanır.

  • Uzun yürüyüşleri azaltmanız, günlük aktiviteyi sıcak ev ortamında gerçekleştirmeniz ve dışarıya sonra çıkarmanız,

  • Onu sıcak tutmanız,

  • Kaygan zeminlerden kaçınmanız, evdeki aktif zamanları için halı vb. kaymasını önleyici zemin kullanmanız.

  • Merdiven kullanması gereken durumlarda desteklemeniz ya da mümkünse merdiven kullanımından uzak durmasını sağlamanız oldukça önemlidir.


B. BAHÇEMİZDEKİ KÖPEKLERİ SOĞUKTAN KORUMA YOLLARI:

1. Kapalı Bir Alan Sağlamaya Çalışın

İlk akla gelen ama en etkili çözümdür. Kapalı bir alan sağlamaktan kasıt, küçük bir klübeye kapatmak değil, elbette. En iyisinden daha az iyisine doğru sıralamak gerekirse:

  • Yatağının, mama ve su kabının, oyuncak kutusunun sığabileceği; kendi boyutunun en az 3-4 katı büyüklüğünde, çok sıcak ve çok soğuklarda kullanması için konteyner mini ev.

  • İçine girip çıkabileceği, su girmeyecek, soğukta güvenle sığınabileceği bir klübe.

  • Üstü ve en azından 3 kenarı kapalı (gerekirse brandayla) yerden yüksek bir alan.


2. Bir Kazak Giydirin

  • Islanması mümkün olmayan bir alan sağlanabildiyse, ayağına dolaşıp düşmesine neden olmayacak şekilde ayarlanmış eski bir kazak giydirebilirsiniz. Ancak eğer ıslanma ihtimali varsa, üzerinde ıslak bir kazakla gezmesine neden olmanın çok daha büyük sorunlara zemin hazırlayacağını unutmamalısınız.

  • Ayrıca; başka köpeklerle bir aradaysa bu kıyafetin karşı tarafça kullanılacak bir silah olmayacağından, o kazakla çekip kaçmasının mümkün olmayacağı bir konumda kalmayacağından, bahçenizde bu kazağın takılıp onu zor durumda bırakmayacağından emin olmalısınız.


3. Yerden Yüksekte Olmasını Sağlayacak Bir Yatak

Yapısı gereği yerden yüksekte olan bir yatakla onu yerden gelecek soğuk havadan koruyabilirsiniz.

Bunun yerine eski bir koltuk kullanabilir ya da mevcut yatağının altına karton ya da mukavva ile yükseklik verebilirsiniz.


4. Ilık Yiyecek ve Ilık Su

Bir bebeğin yemesinde ve içmesinde sakınca olmayacak ılıklıkta yiyecek ve içeceklerle içini ısıtabilirsiniz.

Suyunu bu ılıklık seviyesinde verebilirsiniz.

5. Açık Alan Isıtıcısı

Bir açık alan ısıtıcısıyla, onu en soğuk zamanların endişesinden kurtarabilir, böylece siz de evinizde huzurla dinlenebilirsiniz.


C. EVSİZ KÖPEKLERİ SOĞUKTAN KORUMA YOLLARI:

1. Köpeklerde Hipotermi

Köpeğin vücut ısısı belirli bir seviyeye ulaştığında hipotermi oluşmaya başlar. Soğuk havanın sıcaklığı ve süresi hafif, orta veya şiddetli hipotermiye neden olabilir. Bu durum kan akışını, kalp atış hızını, nefes almayı ve ciddi vakalarda bilinç kaybını ve ölümü beraberinde getirebilir. Semptomlar arasında zayıflık, titreme, zihinsel keskinlik eksikliği, kas sertliği ve sığ nefes yer alır. Evsiz bir köpekte -hafif de olsa- bir hipotermi vakası olduğundan şüpheleniyorsanız derhal bir veteriner hekime danışınız.


2. Köpeklerde Donma

Donma sıklıkla patilerde meydana gelir ve patilerde, parmak aralarında ya da taban iç kısımlarında biriken buzların bir sonucudur.

Köpeğin patisindeki ter bezleri nemi serbest bırakır ve soğuk havalarda bu nem donabilir. Bu da buz toplarının oluşmasına neden olur.

Köpeğin topallamasına veya zıplamasına neden olabilen bu buzlanmalar, uzun süreli yürüyüşte köpeğin ayağını kesebilir veya zedeleyebilir.

Kuyruklarda ve kulaklarda da donma ise, bu bölgelerin sert ve solgun olması ile kendini göstermeye başlar.

Evsiz bir köpeğin topalladığını, patisinin hasar görmüş olduğunu, kulaklarının solgunlaşmış ve sert olduğunu ya da son noktada kuyruğunun kaskatı bir görünümde olduğunu görürseniz derhal bir veteriner hekime danışınız.


3. Vücudun Savunmasız Kalması

Kışın iyi beslendiklerinden emin olmak oldukça önemlidir.

Bu süreçte taze mamalarla beslemek, hiçbir insanın yemeyeceği bir gıdayı vermemek, suyun onlar için tıpkı bizlerde olduğu gibi kışın da önemli olduğunu unutmamak ve eksik etmemek oldukça önemlidir.

Ayrıca sıcak bir şeyler yemesi amacıyla bol tuz ve kimyasal içeren ticari hayvansal tabletler kullanmak yerine, taze olarak hazırlayıp -mümkün değilse az miktarda yapıp ılık suyla çoğaltmak dahi diğer alternatiften daha sağlıklıdır- fazladan su ihtiyacına ve bağışıklık tepkisi düşüklüğüne neden olmamamız gerekir.

Bağışıklık tepkilerini güçlendirmek adına, hazırladığımız bu sulara pancar ve kabak da ekleyebilir; daha pratik bir çözüm isterseniz mağazalarımıza da göz atabilirsiniz.

4. Stresten Uzak Durmalarını Sağlamak:

Evsiz hayvanları destekleyen herkes, onların mücadele ettiği en büyük sorunlardan birinin de stres olduğunu gözlemleyebilmektedir.

Bu stres sadece yiyecek, su ve barınma sebebiyle değil, sosyal ve sevgi dolu bir varlık olan köpeğin "istenmemeyi sindirmesi" gerekliliğinden kaynaklanmaktadır.


Elbette bunu tek başınıza engellemeniz mümkün değil. Ancak bulunduğu lokasyonda sizlerle negatif iletişime giren kişilerle yaşadığınız gergin konuşmaların da onlarda stres düzeyini arttırdığını, bu kişilere hatta ilereyen zamanlarda bu kişilere benzer olduğunu düşündüğü kişilere de tepki göstermelerine neden olduğunu ve bu tepkilerin hayatlarına da mal olduğunu unutmamalı, son gücümüzle de sabrımızı kullanmalıyız.


Doğa ile uyumun getirdiği sağlıkla, huzurla ve güvenle...

Kaynaklar


Comments


bottom of page