top of page

Köpeklerde Botulizm

Sağlıklı bir köpekte aniden gelişen felç belirtileri botulismusun habercisi olabilir.


Botulizm Nedir?

Botulizm, Clostridium Botulinum bakterisi tarafından üretilen bir madde olan botulinum toksininin alınmasından kaynaklanır.

Köpeklerde botulizm vakalarının çoğu, ölü hayvanların veya kontamine çiğ etlerin tüketilmesinden kaynaklanır.

Etin içinde/üzerinde büyüyen Clostridium botulinum, botulinum toksininin çevreye salınmasına neden olarak, toksinin kontamine eti yiyen köpekler tarafından yutulmasına olanak tanır.

Köpekler kontamine et yediğinde toksin bağırsaklar tarafından emilir ve kan dolaşımına karışır. Botulinum toksini daha sonra vücudun her yerine taşınır ve burada sinir hücrelerine bağlanarak felce neden olur.


Botulizm Genel Nedeni Nedir?

Kış aylarında nispeten büyük bir sorun olmasa da, özellikle sıcak havalarda verilen çiğ hayvansal ürünler sadece yarım saat yenmediğinde dahi üzerinde oluşan toksinlerin salınmasına neden olur.


Ette bariz bir bozulma görülmediğinden köpekler bu eti yiyebilir ve toksin bağırsaklar tarafından emilip kan dolaşımına karışır.


Ayrıca 2007 Yılında FDA Augusta, GA'daki Castleberry's Food Company'nin bazı konserve köpek mamalarının botulinum toksini içerdiği konusunda uyardı ve dört çeşit mama toplatıldı.


Köpeklerde Botulizmin En Yaygın Nedeni Çiğ Hayvansal Gıdalardır

Botulizmin Klinik Belirtileri Nelerdir?

Botulizmin klinik belirtileri tipik olarak kontamine etin tüketilmesinden saatler veya günler sonra ortaya çıkar, ancak başlangıç ​​altı güne kadar gecikebilir.

Belirtiler, alınan toksin miktarına bağlı olarak değişir, ancak klinik belirtilerin daha erken başlaması tipik olarak daha ciddi hastalıkla ilişkilendirilir.

Botulizm sıklıkla vücudu karakteristik bir şekilde etkiler. Çoğunlukla arka bacaklarda güçsüzlükle başlar ve 24 saat içinde bu güçsüzlük ön bacaklara, baş ve yüz kaslarına doğru ilerler.


Özellikle evsiz köpeklerde görülen bu durum nedeniyle, bir gün önce tamamen sağlıklı olan bir köpeği bir gün sonra kıpırdayamaz ancak bilinci tamamen açık bir halde görebilirsiniz.


Etkilenen köpekler zihinsel olarak normaldir. Acıyı hissedebilirler ve çevrelerinin farkındadırlar.

Botulizmin kas hareketi üzerindeki etkileri yutma güçlüğüne, tükürük salgısının artmasına, kabızlığa ve göz iltihabına (gözyaşı üretiminin azalması ve göz kırpma yetersizliği nedeniyle) yol açabilir. Bazı durumlarda diyaframın felci nedeniyle ölüm meydana gelebilir. Diyafram akciğerleri şişirmek için hareket eden kastır; Diyafram felç olduğunda köpek, mekanik ventilatörün yardımı olmadan nefes alamaz. Neyse ki diyafram, botulizm felcine vücuttaki diğer kaslardan daha iyi direnç gösterebilir. Bu nedenle tüm köpeklerin solunum cihazına ihtiyacı yoktur.


Botulizm Nasıl Teşhis Edilir?

Botulizmi teÅŸhis etmek zor olabilir.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin tam bir muayenesini yaparak ve köpeğinizin botulinum toksini almış olabileceği olası durumları, köpeğinizin gösterdiği belirtiler ve bunların sürelerini belirlemek için kapsamlı bir öyküsünü dinleyerek başlayacaktır.

Etkilenen köpeklerde kan tahlili ve idrar tahlili gibi rutin laboratuvar testlerinin sonuçları genellikle normal çıkar.

Bu nedenle, teşhis genellikle köpeğin maruz kalma geçmişine ve gözlemlenmesine dayanır.

Kan, dışkı ve/veya kusmuk numuneleri botulinum toksini açısından test edilebilir.

Radyografiler (X-ışınları), her ikisi de bu durumla ortaya çıkabilen zatürre veya özofagus motilite sorunlarına dair kanıtlar gösterebilir.


Botulizm Nasıl Tedavi Edilir?


Klinik belirtilerin başlamasından önce botulizm maruziyeti biliniyorsa veya şüpheleniliyorsa botulinum antitoksini uygulanabilir.

Antitoksin, botulinum toksininin sinir uçlarına bağlanarak klinik belirtilere neden olmasını engeller.


Felç belirtileri ortaya çıktığında antitoksin etkili olmaz.

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra botulizmin tedavisi destekleyici bakıma odaklanır.

Amoksisilin etken maddeli antibiyotik tedavisine ek; bağırsak antibiyotiği olarak da bilinen metronidazol, vitamin, mineral, aminoasit ve izotonik içeren serum tedavisi, D-Tox Advanced ve probiyotik/prebiyotik desteği ile iyileşme ihtimali (teşhis zamanına da bağlı olarak) oldukça yüksektir.


Köpeğinizin belirtilerinin ciddiyetine bağlı olarak yoğun bakım ünitesi bulunan bir tesiste hastaneye yatırılması gerekebilir.

"Belirtiler ortaya çıktıktan sonra botulizmin tedavisi destekleyici bakıma odaklanır."

Botulizm belirtileri genellikle zamanla düzelir ve destekleyici bakım komplikasyon olasılığını azaltır. Etkilenen köpekler, bası yaralarını önlemek için yumuşak yataklarda tutulmalıdır. Hafif derecede etkilenen köpeklerin yeme veya içme konusunda yardıma ihtiyacı olabilirken, daha ciddi şekilde etkilenen köpekler dehidrasyonu önlemek için intravenöz sıvılara ve beslenme için mide tüpüne ihtiyaç duyabilir.


Etkilenen köpeklerin çoğu mesanelerini boşaltma yeteneğini kaybeder, bu nedenle veteriner personelinin köpeğinizin mesanesini manuel olarak sağması veya mesaneyi boş tutmak için bir idrar sondası yerleştirmesi gerekebilir. Köpeğinizin gözlerini nemli tutmak için merhem kullanması gerekebilir (eğer göz kırpamıyorsa).

Köpeğinizin diyaframı felç olursa, nefes almasını sağlamak için mekanik bir vantilatör kullanılabilir.


Botulizmin Prognozu Nedir?

Etkilenen hayvanların çoğu, uygun destekleyici bakım sağlanırsa 14-24 gün içinde iyileşir. Tedavi edilmezse diyafram felci veya ikincil enfeksiyon nedeniyle ölüm meydana gelebilir.


Botulizm Nasıl Önlenebilir?

Botulizmi önlemek için köpeğinizin çiğ et veya ölü hayvan yemediğinden emin olun. Botulizme karşı herhangi bir aşı yoktur.


Doğa ile uyumun getirdiği sağlıkla, huzurla ve güvenle...


Kaynaklar ve Referanslar


bottom of page