top of page

Hayvanlara Zarar Verdiği Halde Bazı Veteriner Hekimlerce Kullandırılan Parazit İlaçları

Bu araştırmaya göre, bu yaygın tedavinin uygulandığı 1.594 köpeğin üçte ikisi; kas titremesi, kas kontrolünde azalma, nöbet veya ölüm gibi trajik bir sonuçla karşılaştı.

  • Köpeğiniz veya kediniz, FDA onaylı ve veteriner hekimler tarafından reçete edilen bu dokuz üründen herhangi birini kullanıyor mu?

  • Kullanımının zorunlu olduğu durumlarda kendi prospektüslerinde de belirtilen uyarıları biliyor ve gerekli önlemleri alıyor musunuz?

Çünkü FDA, onayladığı bu ürünlerin etken maddelerine dair çarpıcı bir açıklama yaptı ve bu açıklama, yapılan araştırmalarla da ne yazık ki teyit edildi.


  • 2018'de FDA, köpek ve kedilerde nörolojik yan etki potansiyeli nedeniyle kimyasal böcek ilacı izoksazolin içeren dış parazit(pire/kene) karşıtı ilaçlar için bir uyarı yayınladı (2019'da ve yine 2021'de güncellendi)

  • İzoksazolin içeren dış parazit(pire/kene) karşıtı ilaçların kullanımına ilişkin veteriner hekimler ve evcil hayvan sahipleri arasında aynı zamanda tamamlanan geniş çaplı bir anket olan Jake Projesi'nin anket sonuçları Haziran 2020'de yayınlandı.

  • Jake Projesi anketi sonuçlarına göre, pire/kene tedavisi yapılan 1.594 köpekten (1.325'i izoksazolin içeriyordu), %66.6'sında kas titremesi, ataksi (kas kontrolünün kaybı), nöbetler ve ölüm dahil olmak üzere trajik yan etkiler görüldü.

  • Bu sonuçlar, hayatımızdaki patili bireyleri dış parazitten korumak için güvenli, toksik olmayan alternatifler kullanmayı düşünmek konusunda önemli bir uyarıdır.

  • İzoksazolin içeren kedi-köpek parazit karşıtı ilaçları verildikten sonra evcil hayvanların yaşadığı oldukça ciddi sorunlar arasında kas titremeleri, ataksi (kas kontrolünün kaybı) ve nöbetler yer alır.

  • Bu durumun en endişe verici kısmı ise, FDA'nın yayınladığı ve yapılan araştırmalarca da teyit edilen bu önemli yan etkilere sebep olan ilaçların, yine FDA tarafından onaylanmış olmasıdır.


İzoksazolin içeren parazit(pire/kene) karşıtı ilaçlar şunlardır:

Nexgard (Afoxolaner) - Köpekler için tablet

Bravecto (Fluralaner) - Köpekler için tablet

Bravecto (Fluralaner) - Kedi ve Köpekler için topikal solüsyon

Bravecto Plus (Fluralaner ve Moxidectin) - Kediler için topikal solüsyon

Bravecto 1 aylık (Fluralaner) - Köpekler için tablet

Credelio (Lotilaner) - Kediler ve köpekler için tablet

Simparica (Sarolaner) - Köpekler için tablet

Simparica Trio (Sarolaner, Moxidectin ve Pyrantel) - Köpekler için tablet

Revolution Plus (Selamectin ve Sarolaner) - Kediler için topikal solüsyon

DÜZENLEME: Paylaşımızın ardından geçen haftalar boyunca sizlerden aldığımız çok sayıda soruya istinaden bir ek: Afoxolaner etken maddesinin de bir İzoksazolin türevi olmasının fazla bilinmemekte. Ancak bu noktada NexGard Spectra gibi, Afoxolaner içeren ilaçlara da aynı dikkati göstermek gerektiğini belirtmek isteriz. Prospektüslerinde de bu bilgi yer almaktadır. Türkçe Prospektüse ulaşmak için bu cümleye tıklayabilirsiniz. İlgili bölümün ekran görüntüsü aşağıdadır.

İyimser bir tahminle, bu ölümcül ve kalıcı etkisi kanıtlandığı halde düzenli olarak pire ve kene karşıtı ilaçları kullandıran veteriner hekimlerin çoğu, yalnızca önceden nörolojik sorun geçmişi olan ya da yaşlı patili bireyleri risk altında olarak kabul ediyor olabilir. Ancak hatırlatmak gerekir ki FDA şu uyarıda bulunur: "... daha önceden öyküsü olmayan hayvanlarda da nöbetler meydana gelebilir."


NOT: Kullanımının zorunlu olduğu yoğun parazit maruziyeti durumlarında lütfen hekiminize hayatınızdaki patili birey eğer orta yaş üzerindeyse yaşını, geçmiş veya devam eden hastalıkları varsa klinik geçmişini ve durumunu özellikle belirtiniz.


NOT: Kullanacağınız her ilacın, türü ve alanı ne olursa olsun etken maddelerini ve yan etkilerini araştırınız. Hayatınızdaki patili bireyin spesifik durumları (yaş, klinik geçmiş, geçmiş deneyimler vb) ile ilgili bilgilerle, alanında uzman ve güvenilir hekimlerden de destek aldıktan sonra kullanmaya başlayınız.


Doğa ile uyumun getirdiği sağlıkla, huzurla ve güvenle...

Kaynaklar ve Referanslar





Commentaires


bottom of page