top of page

İlkbaharın Getirdikleri: Kedilerde Mevsimsel Değişiklikler

Mevsimlerin değişmesi, özellikle de kıştan ilkbahara geçilmesi insanlar için heyecan verici olabilir. Sıcaktan soğuğa veya ıslaktan kuruya geçiş, gardıropta değişiklik veya klima veya ısıtıcı kullanımı gibi ayarlamalar gerektirebileceği gibi ruh halimizi, genel tavırlarımızı hatta standart bir günden beklentilerimizi de etkileyebilir.

İnsanların mevsimsel değişikliklerin farkında olduğu gibi, kediler ve köpeklerinde de bu değişikliklerin farkındadır ve insanlar gibi onlar da bazı değişiklikler yapmak isteyeceklerdir.


Peki mevsim değişikliklerinde kedilerimizdeki hangi değişiklikler normaldir? Hangi değişiklikler endişe yaratmalıdır? Ve hangi değişiklikler gözlem altında tutulmalıdır?


A. Davranışsal Değişiklikler

Kedilerde, mevsim değişikliklerinin bir sonucu olarak ani davranış değişiklikleri de fark edebilirsiniz. Mevsim geçişinin yaklaştığını gösterebilecek bu tür ani değişiklikler şunlardır:

  • Genellikle sakin bir kedinin aniden sinirlenmesi

  • Normalde tercih etmedikleri yerlerde uzun süre yatması

  • Normalden daha fazla içeride veya dışarıda kalmayı tercih etmek

  • Ani enerji patlamaları veya düşüşleri

Tüm kedilerin aynı olmadığını unutmayın. Kedinizin tepkisi, sosyal medyada karşınıza çıkan bir diğer kedinin tepkisinden farklı olabilir.

Özetle:

Kedi ebeveynleri olarak kedinizi tanımanız önemlidir; davranışlarında neyin normal neyin sıra dışı olduğunu not edin. Bu, kedinizin yıl boyunca bu değişiklikler sırasında neye ihtiyaç duyduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.


  1. Mevsimsel Duygusal Bozukluk

Kış aylarında sıcaklıkların düşmesinin yanı sıra, geceler uzadıkça günler de kısalır. Bu ani günlük değişim insanların ruh sağlığını etkileyebilir ve bu da mevsimsel duygusal bozukluk olarak bilinen bir duruma yol açabilir.

İnsanlar için genellikle sonbahar ve kış aylarında görünen mevsimsel duygusal bozukluk kedilerde bahar aylarında da görülebilmektedir. Kediler, havaların ısınmaya başlaması ile birlikte çimlerde uzanmak, ağaçlara tırmanmak, koşmak ve avlanmak ister. Bunu yapamamaları ise strese neden olabilir.

Bu durumda onları kucağımıza alıp veya tasma takıp dışarıya çıkarma girişimimizin ise onu daha büyük bir stresin içine attığını görürüz. Ancak eve döndüğümüzde dışarıda olmayı istemeye devam ettiklerini fark ederiz.

Bunun nedeni; artık onlar için ne yazık ki güvenli olmayan sokaklardan kurtardığımız kedilerimizin, sokakları species memory denilen "tür hafızası" ile hatırlamalarıdır.

Kedilerde mevsimsel duyusal bozukluk belirtileri genelde aşağıdaki gibidir:

  • Enerji eksikliği ve aşırı yorgunluk

  • Yorgunlukta ani değişiklikler

  • Uzak davranış

  • Gece huzursuzluğu

  • Aşırı sinirlilik

Çözüm:

  • İlkbaharın gelişiyle onu, kedi filesi ile güvenli hale getirdiğini balkonunuza çıkarabilir,

  • Kedi oltası, bir ipin ucuna bağlayacağınız eski bir çorap gibi av simülasyonları ile oynatabilirsiniz.


2.İştahta Değişiklik

Mevsim geçişlerinde kedinizin yeme alışkanlıklarında da değişiklikler fark edebilirsiniz.

Kediler sonbahar ve kış gibi daha soğuk mevsimlerde daha fazla yeme eğilimindedir. Kedinizin yazdan sonbahara geçişte iştahının arttığını veya kıştan ilkbahara geçişte iştahının azaldığını fark edebilirsiniz.

Bu onların soğuk havalardan korunmak için yeterli enerji alımı ve yap katmanı oluşturmaları, sıcak havalardan korunmak için ise vücutlarını hafifletmeleri için yaptıkları bir değişikliktir.

Dönemsel olarak gerçekleşen bu durumlara direnmesi için yemeğini sınırlamak ya da yemeye zorlamak stres yaşamasına neden olacaktır.

Elebette tehlike sınırlarını görebilecek kadar gözlem altında tutunuz ancak ona ve kendisine dair içgüdülerine de güveniniz.


Çözüm:

Bu süreçte onu doğal içeriklere sahip vitamin ve minerallerle destekleyebilirsiniz.



B. Fiziksel Değişiklikler

Kediler, mevsim geçişlerinde davranışsal değişikliklerin yanı sıra fiziksel değişiklikler de yaşarlar. Tıpkı vahşi doğadaki kedi ataları gibi, kediler de çok yönlüdür ve çevrelerindeki değişikliklere uyum sağlayabilirler. En dikkat çekeni, kedilerin vücut sıcaklığını korumak için sıcaklığa göre ayarlanan tüylerindeki değişikliklerdir.


1.Tüy Yapısındaki Değişiklikler

Kediler kürklerini yılda yaklaşık iki kez değiştirirler. Kediler yeni yapıdaki tüylerine yer açmak için eski tüylerini dökerler, bu değişim mevsim geçişlerinde sıcaklık değişimlerinden kaynaklanır.


Yazdan sonbahara geçiş sırasında, soğuk aylarda kendilerine sıcaklık veren kalın tüylere yer açmak için tüy dökerler. Buna karşılık, bu kalın tüyler, yılın daha sıcak aylarına hazırlık olarak kıştan ilkbahara geçiş sırasında ince yaz tüylerine yer açmak için dökülür.


Kediler bağımsız varlıklar olduklarından, genellikle tüy dökme işini kendileri hallederler. Ancak kedi ebeveynleri olarak, güzel ve sağlıklı bir tüy için ve yeni tüylerinin büyümesini kolaylaştırmak için tüy dökme süreci boyunca nazikçe fırçalamamız ve yeni tüyleri desteklememiz önerilir. Bu aynı zamanda kediniz için bir bağ kurma aktivitesi olarak da hizmet edebilir ve bundan keyif alabilir!


Çözüm:

  • Değişim sürecini desteklemek için koparmayan, hassas fırçalarla nazikçe taramak,

  • Yeni tüylerin yapısını desteklemek için destekleyici doğal ürünler kullanmak



2.Kaşıntılı Cilt ve Kepek

Hava yapısındaki değişim ve ortamdaki nem oranındaki değişiklikler ile baharda artan ev temizliği sıklığı ile deterjan maruziyetindeki artış gibi nedenlerle kediniz deri tahrişlerine de maruz kalabilir, bu durum kedinizde rahatsızlık yaratabilir ve hatta kedinizin tüy dökme sürecini etkileyebilir.


Çözüm:

  • Bol su içmeye teşvik etmek için evin farklı yerlerinde, günde birkaç defa değiştirilen temiz su bulundurmak.

  • Sağlıklı yağlar ve sağlıklı beslenme ile desteklemek



Sormak istediğiniz her soru, yardımcı olabileceğimiz her konu için her zaman olduğu gibi, daima buradayız.


Doğa ile uyumun getirdiği sağlıkla, huzurla ve güvenle...

Kaynak ve Referanslar

Sorumluluk Reddi

Bu bilgilerin, eğitimli bir tıp uzmanının vereceği tavsiyeler yerine geçmesi amaçlanmaz. Pitho, yalnızca genel bilgi temelinde ve kaynaklarını da belirterek size verilen bu bilgilere dayanarak verdiğiniz kararların sorumluluğunu kabul etmez ve bu bilgiler kişiselleştirilmiş tıbbi tavsiye yerine geçmez.


Opmerkingen


bottom of page