top of page

Köpeklerde Öksürük

Öksürük; sıvıların, tahriş edici maddelerin, yabancı parçacıkların ve mikropların temizlenmesine yardımcı olabilecek havanın solunum yollarından aniden dışarı atılmasıdır.


Sağlıklı bir köpekte ara sıra görülen köpek öksürüğü genellikle normal kabul edilir ve endişelenilmesine gerek yoktur. Ancak bir köpeğin öksürüğü sürekli veya tekrarlayan bir sorun haline geldiğinde, bu ciddi bir hastalığın işareti olabilir.


Köpeklerde öksürüğün en yaygın nedenlerinden bazılarını ve olası tedavilere dair temel süreçleri bilmek, ne zaman endişelenmeniz ve ne yapmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.



Köpeklerde Öksürük Nedenleri

1. Yabancı Cisimler:

Köpekler meraklarını, gözlemlemekten çok deneyimleyerek giderirler. Bu nedenle istenmeyen bir cismi, oyuncak parçasını ya da bir kemik parçasını yutmaya çalışırken boğazlarına takılması düşük bir ihtimal değildir.

Köpeğinizin öksürüğünün yabancı bir cisim yutmasından kaynaklandığını düşünüyorsanız ya da buna dair bir şüpheniz varsa, buna rağmen hayatına devam etmesinin onu bir noktada çıkarabileceğini düşünmenize neden olması anlaşılabilir. Ancak gerçek ne yazık ki her zaman böyle olmayabilmektedir.

Bu öksürük kronikleşebilir ve cismin yine de operasyonla alınması gerekebilir.

Bu nedenle alanında uzman ve güvenilir bir hekimi ziyaret edip endişenizden bahsetmek yararlı olacaktır. Bu durumda hekiminiz yabancı cismi muhtemelen endoskopla ya da en kötü ihtimalle operasyonla çıkaracaktır.


2. Kennel Öksürüğü

Köpeklerde öksürüğün en yaygın nedenlerinden biri olan Kennel öksürüğü, barınak hastalığı olarak da bilinir. Bunun nedeni grup ortamındaki köpeklerin enfeksiyona yakalanma riskinin daha yüksek olmasıdır.

Kennel öksürüğü trakeobronşit, nefes borusu ve ana alt solunum yollarının iltihaplanması ve enfeksiyonu için kapsamlı bir terimdir. Genç köpekler arasında daha yaygın olsa da her yaştaki köpekler etkilenebilir.

Öksürük kuru, keskin ve hırıltılıdır. Öksürüğün sonunda öğürme ve ardından kusma görülebilir. Kustuklarında beyaz bir mukusa rastalanabilir. İştah azalabilir. Boyun tasması kullanılırsa öksürük şiddelenir.

Kennel öksürüğü kendi kendine düzelebilir ancak zatürre gibi ikincil sorunların olasılığını azaltmak için sıklıkla antibiyotik tedavisi uygulanır.

Kennel öksürüğü ya da barınak hastalığı oldukça bulaşıcı olduğundan, hayatını 2'den fazla köpekle paylaşan ya da köpeklerini kuaför ya da kreşe gönderen patili birey eveynlerine 2-6 aylık arasındayken Bordetella Bronchiseptica aşısı yaptırmaları önerilebilmektedir. Bu konu patili birey ebeveynlerinin araştırmalarına açıktır.


3. Alerjiler

Alerjiler köpeklerde öksürüğün son derece yaygın bir nedenidir. Birçok köpeğin alerjisi vardır ve bir köpeğin alerjisinin solunum yollarının iltihaplanmasına neden olması alışılmadık bir durum değildir.

Çoğu zaman bu, köpeğin toz veya polen gibi solunan tahriş edici maddelere karşı alerjisi olduğunda meydana gelir .

Alerjisi olan köpeklerde öksürüğün yanı sıra sıklıkla başka belirtiler de görülür:

  • Hapşırma

  • Hırıltı

  • Sulu gözler

  • Burun akıntısı

  • Aşırı kaşınma ve yalama

  • Kusma ve ishal

Çoğu zaman köpeklerde alerjiler çok ciddi değildir. Ancak strese ve cilt sorunlarına neden olmaması adına güvenilir ve alanında uzman bir hekimce tedavi edilmesi önemlidir.

Hekiminiz genellikle Avil ya da Zyrtec gibi ilaçlarla oldukça pratik bir tedavi sağlayacaktır.


4. Reflü

GERD (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) olarak da bilinen reflü, her yaştan köpeği etkileyen yaygın bir durumdur. Yönetilmesi zor olabilecek öğürme ve kusma gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Köpeklerde reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), midedeki yüksek asidik içeriğin yemek borusu ve boğaza doğru hareket etmesi, tahrişe, rahatsızlığa ve hatta yemek borusu astarında hasara neden olmasıdır.

Normalde alt yemek borusu sfinkter kasının asidin yukarıya doğru hareket etmesini engellemesi gerekir, ancak düzgün kapanmadığında asit reflü meydana gelebilir.

Köpeklerde asit reflü gelişiminde beslenme faktörleri önemli bir rol oynamaktadır; yüksek yağlı gıdalar, yağ oranı yüksek kuru mamalar köpeklerde reflü olasılığını artırır. Çünkü yağlı gıdalar midenin normalden daha yavaş sindirmesine, bu nedenle asitin yemek borusuna geri dönmesine sebep olur.

Asit reflü tedavisinin amacı semptomları hafifletmek ve yemek borusu zarının daha fazla hasar görmesini önlemektir. Köpeğinizdeki asit reflüsünün nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak tedavi, diyet değişikliklerini ve antasitler kullanılarak yapılan tıbbi tedaviyi içerebilir. Ek olarak, daha fazla mide reflü riskini azaltmak ve midenin uygun şekilde boşaltılmasını sağlamak için tedavinin bir parçası olarak prokinetik ilaçlar reçete edilebilir.


5. Kronik BronÅŸit

Kronik bronşit, köpeklerin solunum yollarının sık sık iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Bu genellikle köpeklerin kuru, keskin bir öksürüğe sahip olmasına neden olur.

Bu öksürük, köpekler heyecanlandığında veya fiziksel aktiviteye girdiğinde daha da kötüleşme eğilimindedir.

Bu durumun güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekim tarafından teşhis edilmesinden sonra tedavisi için reçete edilebilecek spesifik ilaçlar arasında solunum yollarını genişleten ve salgıların temizlenmesine yardımcı olan bronkodilatörler, öksürük baskılayıcılar, ikincil bir bakteriyel enfeksiyon kanıtı varsa antibiyotikler ve/veya iltihabı azaltmak ve öksürüğü hafifletmek için kortikosteroidler kullanılabilmektedir.

Kronik bronşit için spesifik olmayan tedaviler arasında kilo fazlalığı durumunda, kilo kaybını teşvik etmek için diyet değişikliği ve hafif egzersizler; boyun tasması yerine vücut tasması kullanılması yer alır.

Duman veya havadaki alerjenler gibi tahriş edici maddelerden kaçınmak, tekrarlama olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır.


6. Pulmoner Hipertansiyon

Bu hastalık gurubunda yer alan pulmoner hipertansiyon tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyip, farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelen bir durum olarak ifade edilmektedir.

Pulmoner hipertansiyon, akciğerlerin etrafındaki pulmoner arterlerde yüksek tansiyon anlamına gelir. Bu da vücudun yeterli oksijen almasını çok zorlaştırır.

Küçük ırk ve ileri yaşlı köpeklerde daha sık görülen pulmoner hipertansiyon ayrıca baygınlığa ve nefes darlığına da neden olabilir.

Bu durum tedavi edilmediğinde konjestif kalp yetmezliği ve karın içinde sıvı birikmesi meydana gelebildiğinden acil veteriner bakımı gerektirir.

Bu durumun tedavisi genellikle ömür boyu ilaç tedavisi ve rehabilitasyon terapisinden oluşur.


7. Çöken Trakea

Köpeklerde trakea ya da soluk borusu çöktüğünde sıklıkla kuru ve kornaya benzer bir öksürük ortaya çıkar.

Bu, genellikle boyun tasması kullanma ve tasmanın çok sert çekilmesi nedeniyle boyun ve nefes borusunun hasar görmesi nedeniyle oluşur.

Aşırı kilolu ve obez köpekler ve Yorkies, Chihuahuas gibi küçük boyutlu köpek ırkları trakeanın çökmesine yatkındır.

Çökmenin şiddetine göre tedaviler farklılaşmakta ve duruma göre ameliyat da gerekebilmektedir.



8. Kalp Hastalıkları

Kalp hastalığı genellikle köpeklerin öksürmesine neden olur. Bunun nedeni genellikle akciğerlerin etrafında sıvı birikmesidir.

Öksürükler genelde hafiftir ancak sıklıkla tekrarlanır ve dinlenme durumunda tetiklenir.

Kalp hastalığı köpeklerde acil veteriner hekim tedavisi gerektiren hayatı tehdit eden bir durumdur.

Kalp hastalıklarının tedavisi hastalığın türüne özel olmalıdır. Bazıları ameliyatla düzeltilebilirken, diğer durumlar bir veya birkaç ilaç kombinasyonunun kullanıldığı tıbbi tedaviyle yönetilebilir. Konjestif kalp yetmezliği olan köpeklerde vücuttaki fazla sıvının giderilmesine yardımcı olmak için düşük sodyumlu bir diyet önerilebilir.

Kalp sorunları için kullanılan yaygın bir ilaç türü diüretiktir. Diüretikler idrar çıkışını artıran ilaçlardır. Bu ilaçlar kalp sorunu olan köpeklerde biriken sıvıların atılmasında önemli ve etkili araçlardır. Bir köpek kalp yetmezliğinden kaynaklanan bir krize girdiğinde diüretik kullanımı hayat kurtarıcı olabilir.

Digoksin adı verilen dijital glikozit gibi bazı ilaçlar , kalp kası kasılma kuvvetini artırır, kalp atış hızını yavaşlatır ve kan basıncı reseptörlerinin daha iyi çalışmasını sağlar. Kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılırlar.


9. Kalp Kurdu

Yaşadığınız yere bağlı olarak, kalp kurdu hastalığı köpeklerde öksürüğün olası bir nedeni olabilir. Kalp kurtları sıcak bölgelerde daha yaygın olsa da, hastalığı bulaştıran sivrisineklerin olduğu her yerde kalp kurdu hastalığı riski vardır.

Kalp kurdu hastalığı olan köpeklerin öksürüğü olabilir veya hiçbir belirti göstermeyebilirler.

Bu durum köpeğin büyüklüğüne, barındırdıkları solucan sayısına ve köpeğin genel sağlığına bağlıdır.

Köpeklerde kalp kurdunun belirtileri arasında;

  • Tekrarlayan öksürük

  • Düşük enerji

  • Kilo kaybı

  • Ä°ÅŸtah azalması bulunur.

Şiddetli bir kalp kurdu istilasında bu belirtilere ek olarak;

  • Sıvı birikmesinden kaynaklanan ÅŸiÅŸmiÅŸ karın da dahil olmak üzere kalp yetmezliÄŸi belirtileri de görülebilir.

Kalp kurdu için kullanılan aşılar, önlemeye dair garanti sunmadığından her durumda yılda bir veya 2 defa kontrol edilmesi önerilir.


Köpeklerde Öksürük Tedavisinde Destekleyici Alternatif Yöntemler

  • Köpeklerde öksürüğe neden olan farklı durumların (bronÅŸit, mide asidi reflüsü, mide rahatsızlıkları ve bazı alerjik reaksiyonlara baÄŸlı öksürükler gibi) tedavi sürecine destek olarak eczanelerden rahatlıkla temin edebileceÄŸiniz famotidin etken maddeli ilaçlar kullanılabilir (Famodin gibi) kullanılabilir. Famodin, mide asidi salgısını azaltarak mide rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla da kullanılabilmektedir. Her 10 kg vücut ağırlığı için günde 2 defa 2,5 mg verilebilir. Öksürüğün hafifleyeceÄŸi birkaç günün sonunda kullanımı bırakılır.

  • Öksürük otu olarak bilinen Tussilago farfara demlenip, soÄŸuduktan sonra taze bir mamaya bir çay bardağı kadar karışıtırılıp verilebilir.

Doğa ile uyumun getirdiği sağlıkla, huzurla ve güvenle...


Kaynaklar


bottom of page