Vitaminlerinizi Kullanmak İçin En İyi Zaman Ne Zaman?
- pitho blog
- 14 Nis
- 5 dakikada okunur
Vücudunuzun düzgün çalışması için 13 vitamine ihtiyacı vardır. Bunların 9'u suda, 4'ü yağda çözünür.
Bu vitaminler yiyeceklerde farklı miktarlarda bulunsa da, bazı kişilerin beslenme gereksinimlerini karşılamak için belirli vitaminleri ek olarak kullanması gerekebilir.
Normalde çoğu vitamin günün herhangi bir saatinde alınabilir. Bununla birlikte, bazı vitaminler özel koşullar altında daha iyi emilir, bu nedenle optimum emilimi desteklemek için bir takviyenin nasıl ve ne zaman alınacağını bilmek iyidir.

Suda Çözünen Vitaminleri Kullanmak
Adından da anlaşılacağı gibi, suda çözünen vitaminler suda çözünür. Bu nedenle, emilmeleri için bunları yiyecekle birlikte almanız gerekmez.
Dokuz suda çözünen vitamin vardır. Bunlar;
C vitamini,
B1 (tiamin),
B2 (riboflavin),
B3 (niasin),
B5 (pantotenik asit),
B6 (piridoksin),
B7 (biyotin),
B9 (folat) ve
B12 (kobalamin)
Yağda çözünen vitaminlerin aksine, vücudunuzun dokularında kolayca depolanmadıkları için, suda çözünen vitaminleri düzenli olarak tüketmeniz gerekir.
C Vitamini
C Vitamini vücudunuzda birçok kritik rol oynar. Örneğin, güçlü bir antioksidan görevi görür ve bağışıklık sağlığı, kolajen ve nörotransmitter sentezi için gereklidir.
Askorbik asit,
Biyoflavonoidli askorbik asit,
Lipozomal C vitamini ve
Kalsiyum askorbat dahil olmak üzere çeşitli C vitamini takviyeleri formları vardır.
Askorbik asit takviyelerinin biyoyararlanımı, meyve ve sebzeler gibi yiyeceklerde bulunan askorbik aside benzerdir.
C vitamini takviyelerini günün herhangi bir saatinde, yiyecekle veya yiyeceksiz alabilirsiniz, ancak askorbik asidi yiyeceklerle almak, yüksek asitliğinden kaynaklanan olası gastrointestinal yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu besin maddesi ısıya ve ışığa duyarlı olduğundan, C vitamini takviyelerini serin ve karanlık bir yerde sakladığınızdan emin olun.
Ayrıca, fazla C vitamini atıldığı için, 1.000 mg'ın üzerindeki dozların genellikle gerekli olmadığını unutmayın; yüksek doz intravenöz (IV) C vitamini tedavisi gibi belirli koşullar dışında.
B vitaminleri
B vitaminleri tek tek veya sekiz B vitamininin tamamını içeren B kompleks takviyeleri olarak satılır.
Suda çözündükleri için, bunları yiyecekle veya aç karnına ve günün herhangi bir saatinde alabilirsiniz. Bununla birlikte, besin metabolizmasında ve enerji üretiminde önemli rolleri nedeniyle B vitaminlerini genellikle sabah almanız önerilir.
Dahası, bazı kişiler B vitaminlerini aç karnına almaktan fayda görebilir.
Örneğin, B12 eksikliği olan kişilerin, maksimum emilimi teşvik etmek için B12 takviyelerini aç karnına suyla almaları önerilir.

Yağda Çözünen Vitaminleri Kullanmak
Suda çözünen vitaminlerin aksine, yağda çözünen vitaminlerin uygun emilimi yağa bağlıdır. Bu nedenle, genellikle yağ içeren bir öğünle birlikte yağda çözünen bileşikler almanız önerilir.
A Vitamini
A vitamini eksikliği gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülür.
Bazı popülasyonlar, artan ihtiyaçlar veya azalan emilim nedeniyle A vitamini eksikliği geliştirme riski altındadır. Bunlara hamile ve emziren kişiler ve kistik fibrozlu kişiler dahildir.
Optimum emilimi desteklemek için, yağ içeren bir öğünle birlikte A vitamini takviyesi almalısınız.
Dengelibesleniyorsanız, A vitamini takviyesi almanın genellikle gerekli olmadığını unutmayın.
Ayrıca, bazı kanıtlara göre yüksek dozda A vitamini takviyeleri her nedene bağlı ve kanserle ilişkili ölüm riskini artırabilir. Bu nedenle, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı bunu yapmanızı önermediği sürece yüksek dozda A vitamini takviyesi almayın.
D Vitamini
D vitamini bağışıklık fonksiyonu, kemik sağlığı, hücre büyümesi ve daha fazlası için gereklidir.
Ne yazık ki, dünya çapında 1 milyardan fazla kişi bu önemli besin maddesinden yoksundur.
D vitamini günün herhangi bir saatinde alınabilir ve bu takviyelerin çoğu, optimum emilimi sağlamak için yağ içeren öğünler veya atıştırmalıklarla birlikte alınmalıdır.
Örneğin, 50 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, D vitamini emiliminin, yağ içeren bir öğünle birlikte D vitamini takviyesi alanlarda, yağsız bir öğünle birlikte alanlara kıyasla %32 daha fazla olduğu bulunmuştur.
Ancak, bazı D vitamini takviyeleri yediklerinizden etkilenmez. Örneğin, bir çalışmada, yağ bazlı ve mikrozomal D vitamini takviyelerinin (yağ asidi kürelerinde kapsüllenmiş D vitamini) yiyecek olmadan alınabileceği bulunmuştur.
D vitamini aktivasyonunun yeterli magnezyum seviyelerine sahip olmaya bağlı olduğunu belirtmek önemlidir.
Bu nedenle, sağlıklı D vitamini seviyelerini korumak için yeterli magnezyum aldığınızdan da emin olun.
Ayrıca, E vitamini de dahil olmak üzere belirli yağda çözünen vitaminlerin D vitamini emilimini etkileyebileceğini unutmayın.
Öte yandan, D vitamini ile birlikte K vitamini almak kemik mineral yoğunluğuna fayda sağlayabilir.
E Vitamini
E Vitamini vücudunuzda önemli bir antioksidan görevi görür ve sağlıklı kan akışı ve bağışıklık fonksiyonu için gereklidir.
Bununla birlikte, kısa bağırsak sendromu, kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler, eksikliği önlemek için E vitamini takviyesi almak zorunda kalabilir.
Genellikle E vitamini takviyelerinin bir öğünle birlikte alınması önerilir. Ancak, 27 kadın üzerinde yapılan 2019 tarihli bir çalışma, gün boyunca yağ tüketildiği sürece E vitamininin etkili bir şekilde emildiğini buldu.
Bu, sonraki öğünlerde yeterli yağ tükettiğiniz sürece yağ içeren bir öğünle birlikte E vitamini almanız gerekmeyebileceği anlamına gelir.
E vitamini sağlık için gerekli olsa da, takviye formunda çok fazla almanın belirli popülasyonlarda zararlı olabileceğini unutmayın.
Örneğin, bazı araştırmalar yüksek dozda E vitamini takviyelerinin sağlıklı erkeklerde prostat kanseri riskini artırabileceğini öne sürüyor.

K Vitamini
K Vitamini, K1 vitamini (filokinon) ve K2 vitamini (menakinonlar) içeren yağda çözünen bileşikler ailesini ifade eder.
K Vitamini, kan pıhtılaşması, kemik ve kalp sağlığı ve daha fazlası için gereklidir.
Klinik olarak önemli K vitamini eksikliği yetişkinlerde nadir görülür, ancak kanama bozuklukları ve malabsorpsiyon rahatsızlıkları olan kişilerde ve K vitamini emilimini engelleyen ilaçlar kullanan kişilerde daha yaygındır.
K vitamini takviyelerini günün herhangi bir saatinde yağ içeren bir öğün veya atıştırmalıkla alabilirsiniz.
Çoğu insan diyetleri yoluyla yeterli K vitamini aldığından, bir doktor bunu önermediği sürece yüksek dozda takviyeler almanız önerilmez.
Yine de, K vitamini takviyeleri belirli antikoagülan ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu ilaçları alıyorsanız, K vitamini almadan önce doktorunuza danışın.
Mümkünse, K vitaminini yağda çözünen E ve A vitaminlerinden ayrı olarak alın. Öte yandan, D ve K vitaminlerini birlikte almak faydalı olabilir, çünkü bu besinler kemik sağlığını ve vücudunuzdaki sağlıklı kalsiyum seviyelerini desteklemek için sinerjik olarak çalışır.
Multivitaminler
Multivitaminler genellikle çeşitli vitamin ve mineraller içerir.
Bazı insanlar, kullanışlı ve daha az maliyetli olabildikleri için tek tek vitaminler yerine multivitaminleri tercih eder.
Multivitamin almanın uzun vadeli sağlık yararları hakkındaki veriler tutarsız olsa da, bunları almanın özellikle yaşlı yetişkinler ve hamile kişiler gibi savunmasız popülasyonlarda besin boşluklarını doldurmaya yardımcı olabileceği bilinmektedir.
Bu takviyeler genellikle hem yağda hem de suda çözünen vitaminler içerdiğinden, genellikle bunları bir öğünle birlikte tüketmeniz önerilir.
Bu, aç karnına multivitamin alındığında ortaya çıkabilecek gastrointestinal rahatsızlık riskini azaltırken belirli besinlerin emilimini artırabilir.
Günde iki veya daha fazla hap alıyorsanız, vücudunuzun belirli besinleri daha etkili bir şekilde emmesine yardımcı olmak için dozu bölmeyi düşünün. Örneğin, bir hapı kahvaltıda ve bir hapı öğle yemeğinde alın.
Dip Not
Vücudunuz besinleri farklı şekillerde emer ve depolar. Tek besin takviyeleri ve multivitaminler dikkate alınmalıdır.
Besin takviyeleri hakkında sorularınız varsa, sağlık uzmanınız uygun dozaj hakkında bilgi sağlayabilir.
Kaynak ve Referanslar
Sorumluluk Reddi
Bu bilgilerin, eğitimli bir tıp uzmanının vereceği tavsiyeler yerine geçmesi amaçlanmaz. Pitho, yalnızca genel bilgi temelinde ve kaynaklarını da belirterek size verilen bu bilgilere dayanarak verdiğiniz kararların sorumluluğunu kabul etmez ve bu bilgiler kişiselleştirilmiş tıbbi tavsiye yerine geçmez.
Comments